povezanost_put_ljubavi

Put ljubavi

Ukupno vreme za čitanje: 4min

Proces na putu ka samospoznaji

Sva bića na ovo planeti, uključujući i nas ljudska bića, su međusobno povezana u svakom trenutku.
 Osvestiti spoznaju ove činjenice znači dosegnuti stanje svesnog življenja. Ovo je samo jedna od smernica koju danas želim da podelim sa vama. To je samo jedna od činjenica na koju nailazimo dok osvešćujemo svoj životni put.

*
Kroz proces osvešćivanja nesvesnog u sebi, proces individuacije, prolazimo od momenta kada odlučimo da krenemo putem samospoznaje.
Put samospoznaje znači redovnost rada na sebi uz pomoć ličnog konsultanta, psihoterapeuta ili psihijatra.

Na početku, tokom prvih godina, neophodno je razgovarati sa stručnim licem o svojim životnim iskustvima. Takođe je vrlo važno je da to stručno lice bude neko u koga vi lično imate poverenja. Ono što jeste važno je da osetimo da nas ta druga osoba razume, da nas može ispratiti i ispravno uputiti. Koncentracija je, dakle, na ono što vi sami osećate i na ono što želite da postignete za sebe.
To je trenutak kada pravite izbor da se posvetite sebi i da učinite nešto što je od velike važnosti za vaš život. Može se reći da u tom trenutku preuzimate svoj život u svoje ruke.
Ne postoji ljudsko biće koje ne oseća potrebu da unapredi svoj život. Cilj puta samospoznaje je poboljšanje kvaliteta našeg života, a on dolazi iz prirodne želje da se osećamo bolje “u svojoj koži”. Ne zaboravimo nikada da promena jeste moguća.

Proces prolaženja kroz nove prostore, van ustaljenih šema iz prošlosti koje se ponavljaju, prepoznavanje tih ustaljenih šema ponašanja je jedan važan deo ovog procesa na putu do samospoznaje.

Proces samospoznaje traje celog života. On praktično rečeno nema ni početka ni kraja.
Mi dolazimo na ovaj svet u obliku ljudskog bića upravo da bismo iskusili život jednog ljudskog bića, da bismo otkrili takvo životno iskustvo, kao i da bismo osvestili svoj istinski identitet.

Ljudi liče jedni na druge. Opet, s’ druge strane, svako od nas je celina za sebe. Svako od nas prolazi kroz jedno posebno iskustvo svojstveno samo sebi, iskustvo namenjeno svakoj individui kroz koje ona ima potrebu da prođe na putu do samorealizacije.

*
Jedno od novih iskustava ljudskog svesnog bića je i otkrivanje šta zaista znači poštovanje. Pre svega učimo šta zaista znači poštovati sebe, pa zatim isto tako i druge osobe. Svi mi znamo i poznajemo pravila ponašanja u društvu. Međutim, u praktičnim životnim situacijama pravila nam pomažu samo na površan način.
Međusobno uvažavanje i poštovanje na delu su iskustvo koje dosežemo nakon što je put samospoznaje već počeo. To je put srca…

Relacije

Na manje univerzalnom, to jest na ličnom nivou, u prijateljskim kao i  u intimnim relacijama, izuzetno je važno da naučimo da poštujemo sebe baš kao i drugu osobu. Važno je prepoznati i umeti poštovati individualnost druge osobe, uvažavati ono što dolazi od druge osobe, ono što druga osoba komunicira važnim za nju.
Poštovati sebe znači ne dozvoliti da nas druga osoba ne uvažava, negira ili ignoriše naše potrebe, slepo i sebično uzima u obzir samo svoje lične interese itd. To podrazumeva da smo pre svega jasno izrazili svoje granice i dali drugoj osobi do znanja važnost tih granica za nas.
Ukoliko se nalazimo u relaciji u kojoj ne postoji uvažavanje naših potreba, neophodno je da nešto promenimo, učinimo ono što je moguće ili, ako se promena ne dešava, prekinemo relaciju. Imajmo na umu da ni jedna strana neće zablistati u toksičnoj relaciji u kojoj obe strane ne vrednuju relaciju koju imaju.

Ako nismo stigli do dubokog razumevanja ovoga, ponašajmo se kao da jesmo, i tako na veštački način, živimo ovo iskustvo sve dok jednog dana do njega istinski ne stignemo.
Ovakvo iskustvo je Jogi Badžan nazivao izrazom “Fake until you make it” (Foliraj dok to ne postigneš).

Tanja aka Sat sangat za TCY

© Sva prava na ovaj tekst zadrzava autor kao i vlasnik ovog veb sajta.

Podeli ovaj post:

Ostale vesti